vineri, 2 noiembrie 2007

Primul meu examen de grad la Aikido

S-a petrecut in aprilie 1994.
Studiam Aikido de vreo 6 luni, la clubul Universitatea Cluj. Instructor imi era Ioan Barbos, care pe atunci avea gradul 2 Kyu. Antrenamentele se tineau in sala de Judo de la Facultatea de Chimie din Parcul Mare.
Clubul era afiliat la Uniunea Romana de Aikido (URA), condusa de dl. Dan Ionescu.

URA desfasura sistematic stagii nationale de week-end in Bucuresti, la fiecare 3 luni.
La stagiul din aprilie 1994, am participat din Cluj un grup de vreo 10-12 practicanti.
Inainte de stagiu, imi amintesc ca am fost pre-testati in vederea examenului de grad de catre instructorul nostru, Nelutu Barbos, pentru ca vroia sa se asigure ca nu ne vom face de râs.

Toate bune si frumoase, am ajuns la Bucuresti dupa 8 ore cu trenul si ne-am cazat la un hotel ponosit de o stea de la Gara de Nord, cite 4 in camera. Apoi am participat la antrenamentele din cadrul stagiului, care aveau loc la Ecran Club.
Antrenamentele erau conduse de sensei Dan Ionescu, pe atunci 4 Dan, asistat de sensei Ioan Grigorescu, pe atunci 2 Dan. Si acum imi amintesc cum m-au impresionat Ukemi (rostogolirile) d-lui Grigorescu, foarte line si silentioase.

La final au fost examinarile, unde majoritatea clujenilor am fost testati pentru 5 Kyu, fiind incepatori.
Insa ceva s-a intimplat in ziua sau zilele dinaintea examenului, au existat discutii legate de grupul din Cluj, posibil niste divergente intre dl. Ionescu si Nelutu Barbos, nu mai stiu exact, pentru ca nu am fost implicat.
Cert este ca la examinare dl. Ionescu era foarte iritat. Din examenul meu nu imi amintesc decit ca am demonstrat Ukemi (rostogoliri) si Katate-Dori Shiho-Nage. Trebuie sa mai fi fost ceva, poate Ikkyo, dar nu tin minte.

Verdictul a fost drastic: toti clujenii au fost picati la examen, cu exceptia lui Mihai A., promovat de la 5 Kyu la 4 Kyu.
A fost neplacut pentru noi, atunci, pentru ca nu ni s-a parut ca am fi gresit ceva flagrant pentru acel nivel minim pentru care eram testati. Convingerea mea este ca dl. Ionescu a fost exagerat de intransigent cu noi, pe fondul atmosferei negative create din motive pe care nici acum nu le cunosc. A dorit sa dea o lectie cuiva, dar in final nu stiu cine si ce lectie a invatat din aceste intimplari.

Ulterior, am mai fost examinat de doua ori de dl. Ionescu, fara nici o problema: 5 Kyu in noiembrie 1994 si 4 Kyu in aprilie 1995.

Cind esti “tanar” in Aikido, dai o importanta mai mare gradelor. De aceea orice esec la examen il resimti mai puternic atunci. Acum, imi dau seama ca gradele nu sint atit de importante precum practica si experienta.
Iar daca practici Aikido pentru o viata, atunci este vreme destula si pentru grade.


Unde sint ei acum ?

Dan Ionescu conduce si in prezent fosta Uniune Romana de Aikido, numita acum Federatia Romana de Aikido.
El este totodata presedintele Confederatiei Europene de Aikido (CEA), o organizatie independenta nu foarte mare, cuprinzind cluburi din Franta, Romania si Marea Britanie. CEA s-a format in jurul maestrului francez Daniel Brun, fost elev al lui Tadashi Abe.
In cadrul CEA, Daniel Brun are gradul 9 Dan, iar Dan Ionescu 8 Dan.
FRA numara in prezent 15 dojo-uri, iar in total CEA numara 43 de dojo-uri (Franta 25, Romania 15, Marea Britanie 3).

Ioan Grigorescu s-a desprins din organizatia d-lui Ionescu in urma cu citiva ani si pastreaza o mica organizatie independenta, cuprinzind citeva dojo-uri. Detine gradul 5 Dan acordat de Dan Ionescu.

Ioan Barbos a renuntat la Aikido acum citiva ani si preda Judo, prima sa dragoste. Din cite stiu, este asistent la Facultatea de Educatie Fizica si Sport a Universitatii “Babes-Bolyai” din Cluj.

Niciun comentariu: