luni, 10 decembrie 2007

Mokuso corect

In limba japoneza, ‘mokuso’ inseamna ‘meditatie’.
Imi pun intrebarea: cum anume trebuie executat mokuso corect ? Care este atitudinea fizica si mentala, care este pozitia ?

Desi “mokuso” inseamna “meditatie”, practica mokuso inaintea antrenamentelor de arte martiale se refera la citeva secunde de “curatire” a mintii de gindurile din timpul zilei, pentru o mai buna concentrare asupra antrenamentului.
La sfirsitul antrenamentului, mokuso ne calmeaza si ne permite sa ne reconectam cu lumea exterioara dojo-ului, cu problemele de zi cu zi.

Mokuso calmeaza mintea (prin eliminarea excesului de ginduri, variate si neavind legatura cu antrenamentul) si corpul (printr-o postura nemiscata, mentinuta pentru o scurta perioada).

Pozitia este de obicei seiza (sezind pe genunchi), cu palmele in fata Centrului. Palmele pot alcatui o sfera, mina stinga deasupra miinii drepte, iar degetele mari atingindu-se la virf unul de altul.

Referitor la pozitia miinilor, iata un pasaj interesant din Aikidoka Magazine:
(Link catre articol aici.)
“In Aikido, se aseaza de preferinta mina stinga deasupra miinii drepte, respectind astfel importanta mai mare pe care japonezii o acorda partii stingi, care reprezinta pentru ei sufletul, spiritul, viata, spre deosebire de partea dreapta, care reprezinta corpul fizic, substanta materiala, caracterul efemer al vietii.
Acest aspect poate fi remarcat si la kamiza traditional, care este alcatuit intotdeauna in partea dreapta dintr-un arbore batrin sau din ceva care reprezinta impermanenta materiei.
In acord cu acest concept, se intra pe tatami cu piciorul sting, si se iese cu piciorul drept.”

Ce facem in rastimpul in care sintem asezati pentru mokuso ?

Profesorul Peter Goldsbury relata mai demult intr-o discutie pe forumul de la E-Budo despre invataturile pe care le-a primit de la unii mari maestri cu care studiaza (sau a studiat, deoarece maestrul Arikawa a parasit intre timp aceasta lume):
(Link catre discutie aici. )
“Doi dintre cei mai eminenti profesori de Aikido pe care ii am au explicat despre ‘mokuso’.
Arikawa Sadateru Sensei, de exemplu, se concentreaza asupra seiza: in liniste, te concentrezi sa iti cobori centrul spre pamint.
Tada Hiroshi Sensei se concentreaza asupra respiratiei. Dupa un antrenament intens, in liniste iti aduci kokyu inapoi intr-o stare de calm.
Pentru mine, ambele modalitati au acelasi scop de ansamblu.”

Cu alte cuvinte, ne concentram asupra unui singur lucru simplu, astfel incit sa stergem celelalte ginduri din minte.

Ca o concluzie:
Mokuso este o scurta meditatie care se face la inceputul si la sfirsitul antrenamentului.
Are scopul curatirii mintii de o multitudine de ginduri, pentru a ne permite sa ne reumplem si armonizam cu ceea ce urmeaza (antrenamentul, respectiv viata de zi cu zi).
In Aikido, mokuso se practica in seiza, cu miinile impreunate in fata Centrului.
In timpul mokuso, mintea se concentreaza asupra unui singur lucru simplu, cum ar fi Centrul sau respiratia.

Niciun comentariu: